klimaatvraagstuk

Aanpak van het stikstofprobleem in relatie tot woningbouw. 


stikstofprobleem met woningbouw 

Een voorbeeld dat genomen is door de overheid om de stikstof probleem voor woning bouw aan te pakken is de snelheid limiet op de snelweg aanpassen van 120/130 Km/h naar 100 Km/h. Dit doen ze zodat de auto's minder stikstof uit zullen gaan stoten, waardoor de woningbouw door kan gaan. natuurlijk brengt dit ook voordelen en nadelen met zich mee. Een aantal voordelen zijn:

  • Er zullen minder files op de weg zijn, omdat mensen zachter moeten gaan rijden waardoor er minder ongelukken zullen gebeuren, (Elke tien kilometer sneller rijden leidt tot 30 tot 40 procent meer ongelukken op de snelweg) dus word het ook veiliger op de weg.
  • Er zal minder geluidsoverlast plaats vinden.
  • Omdat je mindersnel rijd gebruik je minder brandstof, waardoor je langer door kunt rijden op de zelfde hoeveelheid brandstof. Hierdoor verbruik je minder, maar kommen er ook minder gassen bij vrij en dat zorgt er voor dat het een stuk milieu vriendelijker word.

Maar natuurlijk ook nadelen, zoals:

  • Je bent langer onderweg naar je bestemming, omdat je minder hard mag rijden.
  • Je moet boetes uitdelen aan mensen die te hard rijden, maar daar is geen personeel voor dus zullen mensen zich mindersnel aan de nieuwe regel houden.
  • Het voelt als een beperking van je vrijheid.

Aanpak van het stikstofprobleem woningbouw.  

We hebben gekozen voor dit ruimtelijke vraagstuk omdat het stikstofprobleem het afgelopen jaar volop in het nieuws is. Stikstofoxiden uit verkeer, industrie en de productie van woningen (NOx) en stikstofverbindingen uit boerenbedrijven (ammoniak= NH3) zijn een bedreiging voor de biodiversiteit en draagt bij aan de opwarming van de aarde. De overheid heeft toegezegd de stikstofuitstoot in 2020 te verminderen met 25 procent ten opzichte van 1990, maar dit werd niet gehaald. De Raad van State oordeelde in 2019 dat de overheid zich wel aan de afspraak moet houden. Het is een ruimtelijk vraagstuk dat verschillende partijen raakt; boerenbedrijven worden in hun bestaan bedreigt en starters op de huizenmarkt kunnen nog moeilijker aan een woning komen doordat nieuwbouwprojecten niet van start kunnen gaan, omdat er geen vergunningen kunnen worden afgegeven.

Ruimtelijke ingreep 

Om de stikstofuitstoot te verlagen, zodat er weer bouwprojecten van start kunnen gaan, heeft de overheid al maatregelen genomen zoals:

- De maximumsnelheid is op de snelwegen verlaagd van 130 naar 100 km per uur.

- De veestapel moet worden verkleind.

- Aanpassing van het veevoer.

Maar dit is nog niet genoeg, binnenkort zal de minister Christianne van der Wal nieuwe maatregelen aankondigen, waarbij boerenbedrijven die dichtbij natuurgebieden liggen, het risico lopen om onteigent te worden. Dit is een hele ingrijpende emotionele maatregel voor veehouders die vaak hun bedrijf als familie hebben opgebouwd.

Bron: zie o.a. Programma Aanpak Stikstof (beleidskader van de Nederlandse overheid over de bescherming van natuurgebieden van het Europese Natura 2000 programma, www.aanpakstikstof.nl.

Als PvdG vinden wij het belangrijk dat niet alleen de veehouderij verantwoordelijk wordt gemaakt voor het stikstofprobleem, maar dat iedereen in de maatschappij zijn steentje bijdraagt.

Hierbij denken wij aan maatregelen zoals:

- Duurzame bouwprojecten met minder stikstofuitstoot (tijdens én na de bouw): bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen in glas, gewone zonnepanelen op het dak, duurzame materialen, extra isolatie en luchtwarmtepompen.

- Ook aandacht voor een groenere stad door meer bomen te planten, groene gevel- en dakbekleding en meer toepassingen voor biodiversiteit.

Voordelen:

- Door minder stikstofuitstoot, kunnen er meer woningen gebouwd worden.

- Boerenbedrijven hoeven niet noodgedwongen hun bedrijf te sluiten.

- Een groenere leefomgeving maakt een stad ook aantrekkelijker om in te wonen.

- Groenere steden zorgen voor meer biodiversiteit.

Nadelen:

- Financiering; het kost veel geld. 

© 2022 Willem de Jonge, Krijn Taconiskade 346, 1087 Amsterdam
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin